Film Miluj ma alebo odíď získal cenu na Jaltskom festivale

03.10.2014 Celý región

Bratislava 3. októbra (TASR) - Hlavnú cenu za celovečerný film režisérky Mariany Čengel Solčanskej "Miluj ma alebo odíď" odovzdal zástupca Slovenska a Českej republiky na jaltskom festivale BMECTE Štefan Dlugolinský v Ruskom centre vedy a kultúry (RCVK) vo štvrtok (2.10.) do rúk producenta Milana Stráňavu. Režisérka Mariana Čengel Solčanská sa ospravedlnila, snímku Miluj ma alebo odíď na tvorivom stretnutí v RCVK zastupovala autorka scenára Alena Bodingerová a producent spoločnosti JMB Film and TV Production Milan Stráňava.

Film získal ocenenie na XV. ročníku medzinárodného filmového festivalu BMECTE, ktorý sa konal na krymskej Jalte v dňoch 22.-28. augusta tohto roku.

Na 15. ročníku festivalu BMECTE, čiže po slovensky SPOLU, sa zúčastnilo 34 krajín z celého sveta. "Zastúpenie mali Izrael, Kanada, Srbsko, Rumunsko, Tadžikistan, Česko, Slovensko, Francúzsko, Švajčiarsko, Estónsko, Bulharsko, Bielorusko, Bangladéš, Arménsko, Azerbajdžan, Maďarsko a ďalšie krajiny, celkovo 34 štátov," povedal pre TASR Štefan Dlugolinský. "Súťažilo sa v 22 kategóriách. Slovensko zastupoval film z produkčnej dielne Milana Stráňavu Miluj ma alebo odíď režisérky Mariany Čengel Solčanskej v kategórii televízne hrané filmy, ktorá bola, mimochodom, veľmi silne obsadená, bol tam v súťaži aj oscarový film režiséra Rustama Ibragimbekova, takže aj z toho je vidieť, že slovenský film zabodoval aj v takej konkurencii, akú spomínam," zdôraznil Dlugolinský.

Na webovej stránke jaltského festivalu je uvedené, že v kategórii hraných filmov bolo veľmi ťažké určiť najlepších, lebo súťažiace snímky boli na veľmi dobrej úrovni. A predsa v danej kategórii prvenstvo získala snímka Miluj ma alebo odíď z Bratislavy. Dlugolinský ďalej uviedol, že 22 kategórií predstavovalo zhruba 1600 rôznych prihlásených filmov.

Okrem filmu Miluj ma alebo odíď bol nominovaný aj seriál, druhá časť Kriminálky Staré Mesto z produkčnej dielne Trigon Production producenta Patrika Pašša. Slovenský televízny seriál síce patril medzi špičku medzi prihlásenými súťažnými seriálmi, ale bola veľmi silná konkurencia. "A tí, čo chodievame na festivaly, vieme, že keď sú okrúhle jubileá, tak zrejme sa viac prihliada na domácich tvorcov ako na zahraničných. Ale to je v podstate všade tak," dodal. Štefan Dlugolinský mal nominovaný dokumentárno-publicistický film z minulého ročníka jaltského festivalu. Film sa volá BMECTE - SPOLU 2, s podtitulom Spolu dokážeme viac. V kategórii Krym otvorený svetu dostal špeciálnu cenu jury. Okrem toho Dlugolinský získal aj druhú najváženejšiu cenu Zväzu ruských novinárov - bronzového býka. Navyše z rúk bývalého predsedu Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, Gennadija Selezňova prevzal cenu od Medziparlamentného výboru Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) za rozvíjanie kultúrnej spolupráce medzi krajinami SNŠ a Slovenskom.

Scenáristka Alena Bodingerová pre TASR povedala, že vo filme ide o tému žien v tejto spoločnosti, tému žien trochu frustrovaných, trochu rezignovaných, trochu vzbúrených, ktoré hľadajú nejaké svoje existenčné prechodné ľudské polohy, v ktorých sa dá prežiť, dá žiť v nejakej vnútornej harmónii, aspoň relatívnej. "Je to téma, ktorá sa dotýka každého z nás. Nájsť v tom svojom živote aspoň kúsok harmónie, nejakého vzájomného pochopenia a prijatia bez ohľadu na to, či sú to partnerské vzťahy, alebo matersko-dcérske a podobne. Čiže tým vnútorným, vnútornou nejakou sondou, otváraním, tým odkrytím tých vnútorných trápení, bolestí, nenávisti a podobne," povedala scenáristka a pedagogička na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU Bodingerová.
 
 
 
 

Vyberte región